Svintuna Marknad

Svintuna Marknad 2018 lördag och söndag 25-26 augusti

Lions Club Kolmården har alltsedan 1984 varje år anordnat Hantverks- och "Knalle"-marknad vid Svintuna Kvarn i Kolmården.
Marknaden besöks av mellan 6 och 8 tusen besökare som kan välja och vraka bland de 60-tal hantverkare och knallar som visar sina hantverk och säljer sina produkter.

Platsen är väldigt vackert belägen alldeles intill Bråvikens strand och inramas av både grönska och Svintunabäcken.
Ån ger energi till Svintuna Kvarn som under marknadsdagarna är i full drift.
På platsen där kvarnen är belägen har det malts mjöl ända sedan vikingatiden.
Man vet att Kronan genom drottning Margareta år 1399, genom "räfsteting" i Söderköping återfick Svintuna Kvarn från de enskilda brukare som bodde på norra sidan av Bråviken.

Dåvarande stadsträdgårdsmästaren Stig Hellerström i Norrköpings kommun  gjorde under 1970-talet en mycket genomgripande och pietetsfull renovering av samtliga till kvarnen hörande byggnader.

Detta har gett oss i Lions Club Kolmården möjligheter att arrangera en årligen återkommande marknad både inne i byggnaderna och utomhus utmed Svintunabäcken.

Variationerna på hantverk spänner över allt från miniatyrkonstverk, så små att man behöver lupp för att se detaljerna, silversmide och kermaik-och allehanda prydnadsföremål till borstar och hemgjord enbärsdricka.

• Karta till marknaden finns HÄR
  • Se lite från marknaden 2001 HÄR
  • Vill du se Svintuna Kvarn i arbete, se HÄR
  • Vill du se Svintuna Kvarn i vintervila kan du göra det HÄR eller ett litet bildspel